Najprej je sledilo pokušanje domačega konjaka, ki je bil odličen! Ni pa nič presenetljivega da je Brewiks plod sodelovanje dveh bratov, Denisa vinarja in pivovarja ter Damirja inženirja elektrotehnike. Združevanje takšnih znanj prinese dobre rezultate in v to smo se v tem dnevu več kot prepričali. Pred pričetkom varjenja smo si na hitro ogledali pivovarno Vizir, kjer lahko na enkrat varijo 500l piva. Celotna tehnologija je domače izdelave, kot rečeno je Damir direktor podjetja Mithraeum, ukvarjajo se z izdelki za pivovarsko, mlečno in vinarsko industrijo.
Pričeli smo z varjenjem piva Matevž z dodatkom krompirja in fižola. S tem pivom se je poiskusilo testirati Brewiks tudi za najbolj specialna piva, predvsem zaradi delovanja črpalke in gostote pivine.
Po mešanju slada in dodatku krompira ter fižola, se je pričelo postopno dvigovanje temperature. Črpalko se lahko nastavlja na tri osnovne hitrosti oz. na čisto poljubno hitrost s pomočjo zaslona. Spodaj si lahko ogledate tudi video.
![]() |
Bruto volumen 300l, do 70 kg sladu |
![]() |
14 kW grelci, potrebuje se tri fazna elektrika in 25 A varovalke |
V naslednjem koraku smo s črpalko prečrpali slad v posodo za odcejanje, spiranje, ki zaradi svoje širine naredi tanko pogačo kar pomeni dober izkoristek gostote.
![]() |
Cevi in priključni ventili so všteti v ceno. |
![]() |
Šoba za spiranje |
Med spiranjem smo se odpeljali v pet kilometrov oddaljeno proizvodnjo halo, kjer nam je Damir na hitro razložil zgodovino podjetja in razkazal proizvodnjo.
Lahko se reče, da so vsa dosedanja znanja združili v Brewiks, med našim obiskom so izdelovali 1000l pivovarno za tujega naročnika, ki si je žele retro videz z bakrom.
![]() |
1000l pivovarna |
Brewiks med izdelavo, vidijo se nosilci grelcev in nog.
![]() |
Mobilnost kotla je vsekakor dobrodošla v manjših prostorih. |
![]() |
Električni krmilnik |
Po vrenju in degustacijah je bilo potrebno ohladiti pivino, model na katerem smo varili še ni imel vgrajenega cevnega toplotnega izmenjevalca v kotlu. Tako smo pivino ohladili s pomočjo zunanjega ploščnega izmenjevalca toplote.
Po hlajenju in pretakanju v fermentacijski tank je sledilo še nakupovanje eliksirja za domov. Še zadnji klepet in pot pod noge.
Ni komentarjev:
Objavite komentar