Pretekli teden sva s Patrikom krenila na pot proti
Kamniku, tokrat na obisk v pivovarno MALI GRAD. Po nekaj krogih okoli hišne št.
Šutne 76 naju je prodajalec Bojan v Simobilu usmeril v sosednji prostor. Ker
sva bila malo prehitra sva kot firbca kaj hitro preverila notranjost skozi okno
in počakala na dogovorjeno uro. Anja in
Urban sta nama odprla vrata in predvsem odgovorila na veliko odprtih vprašanj
in neznanka. Mogoče je bila malenkost nerodna situacija, saj sva prišla z mapo
in listi polnimi vprašanj. Prvo pivo je sprostilo vzdušje in že je stekla
debata.
![]() |
Vir: FB MALI GRAD |
Za svoje delo uporabljata kotel od Braumeistera (200l),
pravita da je preskok iz garažnega pivovarstva kar precejšen in seveda tudi
nov prostor ima svoje vplive na potek dela. Tako je počasi padlo že drugo pivo
in oglasila sta se tudi dva kupca. Zanimivo je bilo videti obiske strank male
pivovarne, ki poleg dobrega piva prejmejo tudi topel sprejem in kup informaciji
oz. izobraževanje v malem.
Ogledala sma si tudi polnilno linijo z šestimi nastavki
in pa etiketirko, ki še čaka na pravo vrsto nalepke. Za zagon uradne pivovarne je
potrebno kar precej sredstev, potrpežljivosti in seveda znanja. Sama ideja
mikro pivovarne zveni zelo romantično kot pravita, vendar zahteva obilico dela
in odrekanja.
Naju pa so zanimale predvsem odprta vprašanja glede
varjenja in poteka dela, dotaknili pa smo se tudi same ekonomike, kjer pravita
da bo Urban začel delati za polni delovni čas. No, če smo odkriti verjetno kar
24/7 :).
Pojdimo po vrsti, sestavine v glavnem kupujeta pri Hmezadu,
ostale malenkosti pa tudi iz tujine. Trenutno meljeta na Monstermill-u, ki jima
zadošča glede na varjene količine. Kot omenjeno varita na 200l Braumeister, 12
kW. Pivino hladita na prirejenem hladilniku iz klima naprave, ki vzpostavi
precej nizko temperaturo, prepričala sva se lahko, da hladilnik ustvari pravo
steno iz ledu. Za shranjevanje pa uporabljata inox sode, ki imajo nameščen hladilni plašč preko katerega kroži hladna voda. Glede na to, da se vari in
fermentira v istem prostoru, se temperatura občasno precej dvigne, le to pa
rešujeta z klimatsko napravo. Flaširanje pa kot rečeno poteka preko polnilne
linije, etiketiranje pa trenutno še ročno. Izvedela sva veliko praktičnih
nasvetov in informaciji tudi o literaturi, ki je že na seznamu branja.
Seveda je vmes padlo že novo pivo, deležna sva bila
okušanje točenega Robust Porterja in Summer ale za domov pa prejela tudi
pšenično pivo. Ob koncu se nam je pridružil še sosed Boja iz Simobila in debata je krenila v vse druge mogoče smeri (posledica piva :) ).
![]() |
Vir: FB MALI GRAD |
Kot pravita odprtje pivovarne se mogoče resda sliši romantična ideja na prvi pogled, pomeni pa ogromno čiščenja in dela. Prav tako
kot vsak poklic in resna služba!
Po kozarcu ali dveh in nakupljeni zalogi, sva jo mahnila
nazaj proti Zasavju in si seveda še ogledala košarkarsko tekmo, ki je ne bomo
pozabili kaj kmalu med Slovenijo in Litvo J
Zahvala Anji in Urbanu za možnost obiska in topel sprejem ter seveda pivo!
Zahvala Anji in Urbanu za možnost obiska in topel sprejem ter seveda pivo!
FB stran: https://www.facebook.com/pivovarnamaligrad
Lokacija: Kamnik
Kapaciteta varjenja: 200l
Št. različnih vrst piva: Robust Porter, Summer ale, Pšenično pivo
p.s.V nadaljevanju vas vabim na poročilo iz obiska 1. obletnice pivovarne Bevog in ogleda hmeljarne Hopsi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar