četrtek, 11. september 2014

Na obisku: MALI GRAD

Pretekli teden sva s Patrikom krenila na pot proti Kamniku, tokrat na obisk v pivovarno MALI GRAD. Po nekaj krogih okoli hišne št. Šutne 76 naju je prodajalec Bojan v Simobilu usmeril v sosednji prostor. Ker sva bila malo prehitra sva kot firbca kaj hitro preverila notranjost skozi okno in počakala na dogovorjeno uro. Anja in Urban sta nama odprla vrata in predvsem odgovorila na veliko odprtih vprašanj in neznanka. Mogoče je bila malenkost nerodna situacija, saj sva prišla z mapo in listi polnimi vprašanj. Prvo pivo je sprostilo vzdušje in že je stekla debata.

Vir: FB MALI GRAD

Za svoje delo uporabljata kotel od Braumeistera (200l), pravita da je preskok iz garažnega pivovarstva kar precejšen in seveda tudi nov prostor ima svoje vplive na potek dela. Tako je počasi padlo že drugo pivo in oglasila sta se tudi dva kupca. Zanimivo je bilo videti obiske strank male pivovarne, ki poleg dobrega piva prejmejo tudi topel sprejem in kup informaciji oz. izobraževanje v malem.

Ogledala sma si tudi polnilno linijo z šestimi nastavki in pa etiketirko, ki še čaka na pravo vrsto nalepke. Za zagon uradne pivovarne je potrebno kar precej sredstev, potrpežljivosti in seveda znanja. Sama ideja mikro pivovarne zveni zelo romantično kot pravita, vendar zahteva obilico dela in odrekanja.
Naju pa so zanimale predvsem odprta vprašanja glede varjenja in poteka dela, dotaknili pa smo se tudi same ekonomike, kjer pravita da bo Urban začel delati za polni delovni čas. No, če smo odkriti verjetno kar 24/7 :).

Pojdimo po vrsti, sestavine v glavnem kupujeta pri Hmezadu, ostale malenkosti pa tudi iz tujine. Trenutno meljeta na Monstermill-u, ki jima zadošča glede na varjene količine. Kot omenjeno varita na 200l Braumeister, 12 kW. Pivino hladita na prirejenem hladilniku iz klima naprave, ki vzpostavi precej nizko temperaturo, prepričala sva se lahko, da hladilnik ustvari pravo steno iz ledu. Za shranjevanje pa uporabljata inox sode, ki imajo nameščen hladilni plašč preko katerega kroži hladna voda. Glede na to, da se vari in fermentira v istem prostoru, se temperatura občasno precej dvigne, le to pa rešujeta z klimatsko napravo. Flaširanje pa kot rečeno poteka preko polnilne linije, etiketiranje pa trenutno še ročno. Izvedela sva veliko praktičnih nasvetov in informaciji tudi o literaturi, ki je že na seznamu branja.
Seveda je vmes padlo že novo pivo, deležna sva bila okušanje točenega Robust Porterja in Summer ale za domov pa prejela tudi pšenično pivo. Ob koncu se nam je pridružil še sosed Boja iz Simobila in debata je krenila v vse druge mogoče smeri (posledica piva :) ). 

Vir: FB MALI GRAD
Kot pravita odprtje pivovarne se mogoče resda sliši romantična ideja na prvi pogled, pomeni pa ogromno čiščenja in dela. Prav tako kot vsak poklic in resna služba!

Po kozarcu ali dveh in nakupljeni zalogi, sva jo mahnila nazaj proti Zasavju in si seveda še ogledala košarkarsko tekmo, ki je ne bomo pozabili kaj kmalu med Slovenijo in Litvo J

Zahvala Anji in Urbanu za možnost obiska in topel sprejem ter seveda pivo! 

FB stran: https://www.facebook.com/pivovarnamaligrad
Lokacija: Kamnik
Kapaciteta varjenja: 200l
Št. različnih vrst piva: Robust Porter, Summer ale, Pšenično pivo

p.s.V nadaljevanju vas vabim na poročilo iz obiska 1. obletnice pivovarne Bevog in ogleda hmeljarne Hopsi.

Ni komentarjev:

Objavite komentar