Preteklo nedeljo je sledila pivovarska ekskurzija
proti primorski, na ogled in test Microbrewer
SL. Glede na videno in opisano na straneh DLDP sva komaj čakala, da v živo
vidiva in preizkusiva to tehniko. Idejni oče Samo Žvanut naju je lepo sprejel v
svojih prostorih v osrčju vinogradov, v vasi v kateri prebiva nekaj zelo dobrih ljudi, o tem malo kasneje. Glede na malo zamude
smo z delom pričeli takoj, Samo se je odločil da bomo varili stauta po
naslednji recepturi, ki jo vidite na sliki.
Najprej smo zmleli ječmen, ob tem sva izvedela da se
ječmen zaradi boljšega mletja malo poškropi z vodo in premeša. Pri mletju pa
Samo uporablja vrtalno mašino moči 1 kw, kot pravi mu je prejšnjo 700 w pregrelo.
Toliko da vesta, da ne bodo bolele roke, ko je potrebno zmleti 9 kg ječmena.
Presenetilo naju je, da smo dodali tudi kosmiče (0,5 kg),
le ti dobro ohranjajo peno. Prav tako pa pri obstojnosti pene pomaga tudi
kristalni slad. Dodobra sva pregledala tudi vse sestavine in zabeležila vse
dobavitelje, kar nama bo koristilo v prihodnje pri naročilih večjih količin.
Sledilo je gretje vode in spoznavanje naprave, ki izgleda
zelo enostavno. Sestavlja jo glavna posoda, ki ima na dnu lonca vgrajena 2
grelca po 3.2 kW in vgrajeno črpalko 23 W ter termometer, ki nadzira
temperaturo v posodi. Druga posoda pa ima luknjo na dnu, da se lahko vstavi in
usede na distančnik, ki poskrbi za zadosten odmik od prve posode. S tem se
omogoči, da so lahko grelci direktno v stiku z pivino.
Pred nadaljnjim delom je bilo potrebno nastaviti korake
dela, lahko se nastavlja temperaturo, čas in delovanje črpalke. Operiranje z zaslonom je prijazno
uporabniku, vendar bo potrebno še nekaj časa in popravkov za gladko delovanje.
Predvideni so tudi zvočni signali, ki bodo varilca opozorili pri prehodih
korakov, kar se zelo pozdravlja. Po vnesenih parametrih je sledilo segrevanje
vode.
Hitrost segrevanja vode je približno 1 °C/min, k temu
verjetno pripomore tudi izolacija v prvi posodi. Ko voda doseže željeno
temperaturo se v drugo posodo s perforiranim dnom natrosi (ječmenov) slad. Bili smo na
skrajni meji sladu med 9-10 kg, pri tem je potrebno redno mešanje ječmena v
posodi in paziti, da le ta ne preide v večji del posode oz. se vmeša v čisti
del. Po uspešnem dodajanju se le ta posoda pokrije z zgornjim sitom in mrežo
ter privijači v posodo. Temu sledi ključen korak, kjer mora črpalka »prebiti« slad in pričeti z kroženjem. Po
nekaj minutah se tekočina lepo zbristi in prične dišati, kar je lepo razvidno
iz slike.
Kaj hitro smo se vrnili k delu in po zastavljenem času
dvignili notranjo posodo s pomočjo vrvi na primerno višino za spiranje sladu za
boljši izkoristek. Po končanem spiranju je sledilo vrenje in kasneje dodajanje
prvega hmelja za grenčico. V vmesnem času smo opravili preizkus razgradnje
škroba z uporabo raztopine povidon jodida, o katerem je bilo govora v zadnjem zapisu. Po
dodajanju hmelja smo zadnjih 15 min dodali tudi irish moss, za katerega pravi
Samo, da konkretno pomaga pri bistrosti piva po stekleničenju. Po pretečenem
času kuhanja je sledilo hlajenje, na beer worth chiler-ju, ki je delo opravil
presenetljivo hitro.
Pred tem smo seveda vso opremo očistili in sterilizirali,
ker Samo večinoma uporablja šnopc za čiščenje je bil vonj kar malo omamem.
Sledilo je merjenje gostote, kjer sva se prvič srečala z refraktometrom, ki je
zelo priročen, pokazal nam je 5.8% alkohola.
Pri zadnjem koraku pred zaprtjem soda, pa sva bila presenečena
nad uporabo čistega kisika, ki se ga doda pred fermentacijo, s tem omogočimo
naglo povečanje koncetracije kvasovk,
z drugimi besedami povečamo število delavcev, ki nato v kasnejših anaerobnih
fazah pretvarjajo sladkor v alkohol. Sumiva, da je le to nama ponagajalo pri
najinem zadnjem varjenju.
Skupno smo se lotili čiščenja opreme in prostora, da bo
pripravljen za nadaljnjo delo in seveda na koncu spili še pivo in se na najino
veselje dogovorili, da ob prvi priložnosti če bo le možno sama v celoti
preizkusiva Microbrewer
Glede na najino trenutno delo in opremo, je takšen način
dela zelo uporaben in praktičen. Samo razmišlja že tudi v drugačnih grelcih, ki
bi olajšali čiščenje, kar bi bilo zelo dobrodošlo. Ne gleda na nekaj popravkov
in detajlov posoda veliko obeta za delo domačih pivovarjev in bo z veseljem
spremljati nadaljnji razvoj in mogoče v prihodnosti tudi lastiti.
Ob odhodu, naju je prestregel še drugi sosed, ki pa naju
je vljudno povabil v svojo klet. No ker se pa takšnemu vabilo ne sme reči ne,
pa sva lahko poizkusila oz. predvsem Patrik, še njegova vina in zanimivo
različico višnjevca. Višnje namočene v žganje, mi le te po navadi »pacamo« pod
soncem, tukaj pa so samo namočene v žganje, kar da bolj grenak priokus pa še
vedno odličen. Po lepo preživeti nedelji z flašo vina in flašo višnjevca sva
krenila proti domačemu Zasavju. Z glavo polno idej in v
pričakovanju novega varjenja!
![https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif](file:///C:/Users/Renee/AppData/Local/Temp/msohtmlclip1/01/clip_image001.gif)
Živjo!
OdgovoriIzbrišiAli je mogoče Samo že omenil koliko naj bi bila okvirna cena mikropivovarja?
Srečno!
OdgovoriIzbrišiRečeno je bilo, da naj bi bilo cenejše kot Braumaeister. Več info. zvanut.samo@siol.net
lp, Renee