nedelja, 11. januar 2015

Dogaja se; Nadgradnja sistema

Po kratkem premoru na slišanje!

Nikakor nisva počivala, no seveda sva nekaj piva tudi spila, predvsem pa nadgradila opremo. Najprej sva se lotila pivskega soda 50l. Sod je bil kupljen na spletnem bolšjaku in po naključju že imel vgrajen nastavek za pipo.


Nakup pipe, podložke in telefona je hitro usposobil sod. Na vrhu pa je bilo potrebno narediti luknjo :) Fleksarca in nekaj kosov rezilk, ter predvsem veliko časa je odrezalo zgornji del soda. Po dobro opravljenem delu, kljub temu da luknja ni najbolj okrogla je seveda sledilo pivo! 


Domači plinski grelec in plinska bomba ter gass! Zaenkrat sva zelo vesela, ker plin greje precej hitreje kot električni lonec. 

Ob povečavi vrelnega lonca je sledilo tudi povečanje mash-a. Ob videnem pri dosedanjih obiskih ter razlagi Primoža sva se odločila za plastično kad za kisanje zelja 100l. Vgradnja pipe ni povzročala večjih težav, mogoče je dobro da je stena plastične kadi bolj trda, saj tako ne prihaja do prevelikega "miganja" pipe. 

Po pregledu kupice videov in literature sva se odločila za izdelavo lažnega dna (fals bottom). Nekaj šablon in testiranja ter piva je preteklo, da sva se odločila kako in kaj :) . Kot podstavek se je izrezal križ od nosilca (x) ter plošča ki pride položena na nosilca. Nekaj vrtanja luknjic in končni izdelek. 


Lažno dno je že bilo testirano in je svoje delo opravilo več kot odlično, vendar sva ob čiščenju ugotovila da se je zaradi prevelike teže in premajhne debeline plastike malenkostno počilo. Tako da bova naredila dno iz inoxa. Dodala bova tudi mrežico na iztok pipe za še najmanjše sledi slada.
Kad je bilo potrebno tudi izolirati, nekaj ostankov izolacije, stiropora in folije je opravilo svoje delo. Temperatura je v eni uri padla za 1.5 stopinje. 


Dokupila sva si tudi manjšo pumpo, ki se jo priklopi na vrtalnik in jo priporočava predvsem zaradi enostavnosti uporabe in velike priročnosti.
Mogoče sledi še nadgradnja izpiranje s pršilom ali fly sparging sistemom.

V tem mesecu si obetava znanega gosta lahko bi rekli dvoživka v športu. A ga zaenkrat še ne bova razkrila, saj je potrebno uskladiti vse termine.
Vsekakor pa greva na skupno varjenje tokrat proti Črnomlju-Brewiks.

Srečno, do naslednjič!

Ni komentarjev:

Objavite komentar