sreda, 28. januar 2015

Varimo skupaj; Goran

Vabilo vsem, ki bi se želeli pridružiti na varjenju, pišete lahko preko mejla ali FaceBook-a (Srečno Pivo)! Pretekli teden se nama je pridružil Gorč :) odličen pivski kolega, več spodaj ...

Najprej bi se rad zahvalil Reneeju in Patriku za povabilo na učno uro pivovarstva z degustacijo.
Pred predstavitvijo sem si varjenje piva predstavljal kot kompliciran postopek, za katerega mora biti pivovar dobro poučen s strani velikih mojstrov pivovarjev (tku ku une borilne veščine na kitajskem), vendar je postopek deloval precej preprosto- za domače varjenje ne potrebuješ drage opreme, ampak le nekaj osnovnih sestavin, kuhalnik, lonec ter predvsem voljo in nekaj potrpljenja, saj postopek traja kar nekaj ur. Tule bi rad pohvalil oba pivovarja zaradi volje in vztrajnosti, ki jo imata oba, saj verjamem da je od ideje o domači pivovarni do izvedbe postopka potrebnega veliko časa in predvsem dela.
Čeprav lahko domače pivo vari skoraj vsak, pa to ne pomeni, da pivovarstvo ni umetnost, saj imajo piva priznanih znamk večstoletno tradicijo. V to kategorijo ne spada pivo, ki sem ga pil na obisku v Reneejevi garaži (pivovarni), kar pa ne pomeni, da ni bilo pitno- ravno nasprotno, imelo je dober, blag okus, ni bilo tako bistro kot industrijsko pivo a zato nič manj okusno- z lahkoto bi ob pravi priložnosti popil še kakšnega ali dva.
Če razmišljamo o ponudbi domačih piv lahko ugotovimo da v Zasavju ne obstaja veliko domačih pivovarn oz. piva le-teh niso dostopna v barih ter gostilnah, kar bi lahko pomenilo tudi možnost za prodajo piva na trgu, pri čemer dejansko pivovar ne more nič izgubiti. V najslabšem primeru je treba pivo- popiti, kar pa še nikoli ni bil problem.
Ob kozarcu dobrega piva pa sem na obisku sem izvedel tudi marsikatero zanimivost o pivu, ob raznih zgodovinskih dejstvih o pivu, postopkih v industrijski proizvodnji itd. pa mi je v spominu najbolj ostala zgodba o pivu kot vzroku za nastanek prvih civilizacij, ki sem ji kot ljubitelj piva seveda takoj verjel :-)
V veselje mi je bilo obiskati domačo pivovarno ter poslušati zanimive zgodbe o pivu, ter seveda spiti kakšen kozarec. Upam da zvarjeno pivo rata!
Ter ne pozabt: Ni ga slabšga kukr topu pir, pa ni ga bolšga kukr mrzu pir.
Lep pivski pozdrav

Da na kratko razložim zakaj se gre "Varimo skupaj". Kandidati morajo seveda v osnovi spoštovati pivo in zaželeno tudi konzumirati pivo :) . S takšnimi obiski želiva kolegom približati domače pivovarstvo, jih informirati o različnih stilih piva in predvsem slišati kakšen okus ima najino pivo. No na koncu gre pa seveda za druženje ob kozarcu dobrega piva! p.s. včasih pride prav tudi kakšna dodatna roka ;)
Kot edini pogoj za udeležbo na skupnem kuhanju je kratek zapis o samem obisku.

Ni komentarjev:

Objavite komentar