četrtek, 16. oktober 2014

Na obisku: Plevnik

To pot se je obisk vršil v proizvodnih prostorih podjetja Plevnik (www.plevnik.si). Cesta je vodila proti Ljubljani do Lesnega Brda, recimo na pol poti do Vrhnike.
Okrog desete ure zjutraj naju je s Patrikom sprejel g. Boštjan, ki je tehnični svetovalec in prodajnik. Povabil naju je na test 1000l pivovarne, ki je bila izdelana za belgijskega naročnika in bo v začetku meseca novembra razstavljena na sejmu v Munchen-u. Test sta vodila partnerja podjetja v Belgiji, ki sta zastopnika in imata ob enem tudi svojo spletno prodajalno ter pivovarno (www.thofbrouwerijke.be). Beseda je nanesla tudi na obisk Belgije in ponoven obisk Antwerpa, ki sem ga lahko spoznal pred leti na mladinski izmenjavi.
Najprej sva bila deležna hitrega ogleda in razlage pivovarskega bloka.


Blok je sestavljen iz treh tankov, komandne plošče in krmilne omarice. Na sredini vidite tank vroče vode na levi strani je vrelni kotel in na desni kotel za drozganje. Celoten sistem ima za vir energije elektriko. Vrelni in kuhalni kotel imata v ozadju še "uparjalnik" ki vso paro z protitočnimi cevmi z vodo predela nazaj v vročo vodo in tako ni potrebe po dimnikih oz. odvajanju pare. Vsi tanki so toplotno izolirani na dnu in plašču tanka, imajo pa tudi nagnjeno dno za lažje črpanje in čiščenje. Vse zaprte različice tankov imajo vgrajene tudi pralne glava in tako omogočajo uporabniku enostavno čiščenje.

Blok se krmili preko zaslona na dotik in omogoča nastavitev korakov varjenja, temperature in grafičnega prikaza dogajanja. Možen je tudi ročni zagon in prekinitev delovanja ali pa celotno avtomatsko voden proces.


Pod krmilnikom je sistem cevovodov, ki na prvi pogled deluje precej zapleteno, vendar je ob uporabi zaslona in plošče za precej logičen. Rešitev za preklaplanje cevi je zelo enostavna, saj z dvema nastavkoma in eni ključem povezuje različne cevi, ki so potrebne za določen korak v procesu varjenja.


Med cevmi pa se skriva tudi ploščni izmenjevalec toplote ter filter za hmelj in dve pumpi.


Procesu sva prisostvovala do črpanja pivine v vrelnik. Prav tako pa izdelujejo pri Plevniku tudi fermentacijske tanke tlačne ali navadne in zorilne tanke. Primer dva krat 500l je na spodnji sliki.


Pri teh blokih se lahko zagotovi do 1000l tudi kolesa, ki so v kakšnih manjših prostorih tudi zelo praktična. Ponavadi potrebujejo od meseca do treh mesecev da izdelajo tovrsten blok.
V njihovi pondubi se najdejo tako posamezne posode kot tudi pivovarski bloki, možnosti izdelave so od 100 do 1000l volumna. Ponujajo pa tudi komplete, kjer se prejme mlinček, pivovarski blok, pumpo in izmenjevalec toplote. Kot zanimivost večino opreme prodajo na evropske trge je pa mogoče nekaj njihove opreme videti tudi v pivovarnah v Tržiču in po novem v Kranju. Njihov proizvodnji program pa obsega še marsikaj več, kot je sirarska in prehrambena oprema.

Na povezavi pa si lahko ogledate delovanje 250l pivovarskega bloka video.

Ker sva se nahajala tako blizu Vrhnike sva sklenila, da poiščeva še Human Fish Brewery, po manjših napotkih Boštjana sva pri starem visokem dimniku hitro zagledala HFB Tap room znak. Po nekaj trkanja in zvoennja naju je pozdravil lastnik, ki je bil namenjen na pot. Na žalost nama na tem izletu ni uspelo preizkusiti domačega piva, sva pa za vse pivoljube izvedal koristno informacijo, da je HFB odprt od srede do nedelje po 17:00, v vednost :)

Izkoristila sva dan in dokupila še dodaten fermentor, tako sva povečala kapaciteto in vzela še dodatni analogni termoemeter za živila do 120 stopinj celzija (Trgovina Tuš 5€). Seveda pa ne gre brez piva, v ELeclercu sva si ojačala zalogo in kupila nekaj piva :)


Ni komentarjev:

Objavite komentar