nedelja, 19. april 2015

Dogaja se; Nadgradnja sistema 0.2

V zadnjih nekaj tednih sva nadgradila in povečala sistem za varjenje. Podvojila sva volumen z dodatnim kotlom in gorilnikom. Ustreza nama možnost kuhe dveh različnih piv na enkrat. Čas varjenja pa se s tem ne podvoji ampak podaljša za dobrih 10%.










Začetni dvomi pri porabi plina so se hitro razblinili, varnostni ventil na bombi ne zmrzuje. Je pa potrebno imeti vedno dodatno plinsko bombo na zalogi :) .

Povečava volumna pomeni tudi povečanje "masha" uporabila sva cenovno in izvedbeno najlažjo rešitev. Plastične kadi za kisanje zelja sva oblekla v stekleno volno in stiropor, tako temperaturo brez težav drživa več kot uro, padec je za slabo stopinjo. 







Po manjši nesreči je prvotni hidrometer iz leta 2009 na žalost počil. Odločila sva se kupiti refraktometer. Velika prednost je da se kapljica na šipi zelo hitro ohladi in tako ni potrebno čakati na primerno temperaturo za odčitavanje. Vgrajene ima tri skale, orientiramo se po brixih, tabele za pretvorbe pa se najdejo na internetu. Priporočava, nakup opravljen v Agrolitu, cena v akciji 20€.




Izmenjevalec toplote se uporablja pri prenosu toplote iz enega medija na drugega, ponavadi v sanitarne namene. Primer gretja vode v sistemu sončnih celic itd. Proizvajalec naju je striktno opozoril, da le ta ni namenjen za delo z živili. Kljub temu je praksa ostalih domačih pivovarjev na tem sistemu zelo uspešna. Za primerjavo s starim hladilnikom 7 m bakrene cevi sva potrebovala skoraj slabo uro za ohladitev 40l pivine. Z izmenjevalcev toplote to opraviva v dobrih desetih minutah. Površina izmenjevalca je 0.6 m2, teža cca. 3 kg. Dvomi so bili tudi o manjših delcih, ki bi zamašili izmenjevalec. Zaenkrat takšnih težav nimava, primerno čiščenje in spiranje zadostuje.


Termometer nama dela preglavice od kar variva, spodnji termometer je zadnji v vrsti. Zaradi zadnjega termometra sva kar nekajkrat zgrešila ciljne temperature, kar se je hitro pokazalo na pivu. Najin nasvet je spodnji laboratorijski termometer. Slabih par evrov. Brez kakršne koli elektronike :) .


S povečavo sistema so prišle tudi težave pri mešanju. Uporabila sva vesla, ki se niso najbolj izkazala. Dokler nisva v Merkurju našla stare dobre ribniške robe :). Precej je govora o vpijanju pivine v les. Ob primernem ravnanju pri celotnem procesu do vrenja ne sme biti težav. Če pa se kljub temu bojite okužbe pa se lahko lesene kuhalnice tudi zaščiti s primernimi premazi.


p.s. na prodaj stari hladilnik, več info. na 041 208 646 ali r.vozel@gmail.com


Ni komentarjev:

Objavite komentar