ponedeljek, 11. avgust 2014

Flaširanje

Srečno, kot rečeno po treh dneh merjenja gostote (1.012) je sledilo flaširanje, ki sva ga izvedla 6.8.2014. Priporočena oprema pri temu opravilu je naslednja;
  • steklenice,
  • kronski zamaški,
  • cev za točenje,
  • zapiralec kronskih zamaškov,
  • rokavice,
  • stojalo za odcejanje steklenic,
  • čistilo,
  • dolga ščetka za čiščenje steklenic,
  • lonec, sladkor, alu folija,
  • sterilizator.
Pivino iz fermentorja sva pretočila v očiščeno termo posodo, ki ima priročno pipco na dnu za lažje točenje v steklenice. Pri pretakanju sva bila pozorna da ni prihajalo do preveč izpostavljanja pivine ozračju in potencialnih okužb. Priporoča se cev ki seže do dna posode. Pri tem koraku se prav tako znebimo usedlin iz fermentorja, ki jih ne želimo imeti v steklenicah. Po tem ko sva pretočila pivino sva ji vmešal že prej pripravljen oz. raztopljen sladkor, da bodo lahko nastali mehurčki :)
Po temeljitem čiščenju steklenic, kjer je včasih težko seči do dna in jih očistiti vseh umazanji. Poizkušala sva z različnimi metodami plastična ščetka, lesene palice, krpe in pa seveda pomivalni stroj. Poizkušala sva tudi z "purumatom" vendar zaman ;) 
Sladkor vmešajte v dva deci vode, vendar je ne pozabite povreti vsaj tri minute in pokriti z alu folijo, da ne pride do okužbe iz ozračja.

V posodi sva pripravila tekočino za sterilizacijo flaš, uporabljava Chemipro oxi ki ga ni potrebno posušiti do koca. Pomeni da lahko pivino točimo tudi v mokre flaše. Flaše sva postavila na improvizirano stojalo in pričela s točenjem.
Improvizirano stojalo za steklenice

Pri točenju pride prav višina posode v kateri je pivina, da lahko gravitacija opravi svoje. Prav tako pa je dobro imeti zadosti dolgo cev, da sega do podna steklenice. S tem ko točimo pivo od spodaj izpodrivamo zrak iz steklenice. 
Kronski zamaški





V tekočini za sterilizacijo sva prav tako sprala kronske zamaške, katere lahko dobite v vseh bolje založenih zadrugah ali tehničnih trgovina.
Zapiralec kronskih zamaškov :)


Z napravo, ki se imenuje zapiralec kronskih zamaškov :) sva vsako flašo posebej zatesnila in položila v zaboj.

Približno 5l pivine pa sva postavila nazaj v klet k drugi fermentaciji.


Prvo steklenico bova tako poizkusila v četrtek dne 14.8.2014
Kogar zanima več o najinem hobiju ali pa poizkušanju piva naj se javi v komentarju ali na fb profilu Renee Vozelj.


Vesel "flašer"

Rezultat dela :) čin čin!

Ni komentarjev:

Objavite komentar