nedelja, 17. avgust 2014

Prvo pivo :)

Srečno!

Da je čas relativen vemo že dolgo časa. Pričakovanje nečesa kar ustvariš sam in rezultati ne pridejo čez noč pa je lahko zelo mučno :)  Danes resda vsi pričakujejo rezultate takoj oz. bi morali biti že včeraj. Pivo pa tako kot vsi ostali naravni procesi potrebuje svoj čas. No, da zaključim filozofiranje in povem nekaj o prvem all grain pivu izpod najinih rok, bi ga lahko na kratko opisal kot *lumpi pivo!

* Lumpi pivo; Mercatorjevo pivo vodenega okusa brez karatkerja in mehurčkov.

Zapis gostote končanega piva

Najin cilj je bil zvariti užitno pivo, kar sva tudi dosegla in sva zelo ponosna. Pričakovanja sva si zastavila zelo nizko zaradi prvega varjenje iz "konzerve" katerega rezultati so bili fontana ob odprtju steklenice (posledica okužbe).
Odpiranje prve flaše :)















Tokrat sva se lotila postopka precej pazljivejše s poudarkom na čistoči ter sterilizaciji. Vse skupaj je prineslo rezultat.
Pivo je užitno, vendar ima zelo intenziven okus po hmelju, kar sva pripisala preslabemu postopku vmešavanja slada. Naslednjič bova po nasvetu bralca bloga Aleša in prebranih člankih uporabila metodo Biab. Vsekakor pa bova tudi dodala še kakšen slad in povečala količino sladu za bolj polen okus.
Prav tako pa nama ni uspelo narediti prave pene in mehurčkov, kar pa je seveda jasna posledica pretekle izkušnje fontane oz. preveč sladkorja, zato sva tokrat vmešala manj sladkorja. Dodala bova tudi kristalni slad, ki pripomore k vzdrževanju strukture pene.
Pohvaliti pa se morava, da ima lepo barvo in tudi vonj, ki se je v začetku kazal kot zelo kiselkast (verjetno zaradi hmelja).


Barva piva in pomanjkanje pene :/



Odločila sva se tudi izboljšati vmesne faze pregledovanja, tako bova naslednjič pivino preverjala z jodno reakcijo "Jodna reakcija- uporabljamo jo za kontrolo na škrob v sladici. Če sladico kontroliramo na škrob z jodom, je ta dobro pripravljena takrat, ko z jodom ne da nobenega obarvanja-ni več prisoten nerazgrajen škrob." povzeto po strani domače pivovarsto.
Izboljšati sva se odločila tudi pregled vode z ph metrom in nakup boljšega termometra.

Novo pivo in star slogan :)

Slika pove vse :)

Nekaj lastnosti o zvarjenem pivu;

  • slad pislen md,
  • hmelj aurora,
  • voda studenčnica,
  • gostota pivine 1.036 pred fermentacijo,
  • vsebnost ekstrata 9%,
  • gostota pivine 1.012 po fermentaciji,
  • količina alkohola 3.15 vol.%alk.

Na zdravje do naslednjič!









Zahvala vsem, ki spremljate blog in ste izrazili željo po poizkušanju piva. Sporočava, da tako kot rabi pivo svoj čas, rabiva tudi midva še veliko prakse in pretečenega piva. Ker pa obljuba dela dolg pridete vsi na vrsto :)
Napovedujva pa tudi novo rubriko "varimo skupaj", kaj več o tem pa naslednjič!

2 komentarja:

  1. Pozdravljena!
    Čestitam za prvo all grain domače pivo!!!
    Kar se tiče pravega okusa in pene ga bo pivo dobilo šele po kakšnem tednu v hladilniku oz. po enem mesecu na hladnem. Pivo je verjetno "vodenega" okusa, ker sta uporabila samo osnovni slad pa še to pilsen. Za bolj poln okus bi bilo potrebno
    dodati še nekaj specialnega slada npr. karamelnega (cara gold 120) in za osnovni slad bi predlagal pale ale.S temi sestavinami, ki sta jih uporabila vidva sta dobila tako imenovani fake lager. Ker pa sta imela fermentacija z kvasom us-05 na kar visokih 20°c sta pridelala tudi nekaj estrov.
    Kateri program pa uporabljata za sestavo receptov? Priporočam beersmith!
    Če sem prav zasledil sta drozgala ječmen v 9 litrih vode. To je občutno premalo. Jaz drozgam za 22l končne pivine v 30 litrskem loncu v katerem imam 22l vode na 71°c. Po dodajanju slada pa temperatura pade na približno 67°c. Potem lonec pokrijem z starim kovtrom in na tak način temp. pade v eni uri samo za 1-2 stopinji.
    Na zdravje!!!

    Lp, Aleš

    OdgovoriIzbriši
  2. Ponovno hvala za komentar in koristne nasvete, vse informacije zbirava in testirava postopoma, nadaljnji koraki bodo počasi opisani sproti v novih objavah. Se priporočava za dodatne info. v nadaljnje.
    lp, Renee

    OdgovoriIzbriši