torek, 7. april 2015

Dogaja se; Ogled pivovarne Carniola

To pot se prvič na izlet nisva odpravila sama ampak v spremstvu še nekaj zasavskih navdušencev nad pivom. V okviru bloga Zasavski pivovar in v povezavi s Šklab-om - klubom zasavskih študentov smo organizirali ogled pivovarne Carniola. Končno število izletnikov je bilo primerno za dva osebna avtomobila, na pot smo krenili ob 16:00h in po dobri uri naredili prvi postanek na gorenjskem.
Pogled na objekt iz sprednje strani.

Seveda ni šlo brez domačega presenečenja, dobrega garažnega piva izpod najinih rok. Po hitrem, hladnem postanku smo se odpravili proti Žirovnici. Pivovarno se dokaj zlahka najde ob stari cesti proti Jesenicam, Novogradnja stoji na industrijsko obrtni coni, direktno pod vznožjem Stola.

Rok lastnik in glavni pivovar nas je pričakal v dobrem vzdušju, kar verjetno lahko pripišemo skupini, ki je bila na ogledu pred nami. Po kratkem pozdravu smo se preselili v notranjost objekta oz. tako rekoč za "šank"
Sledile so uvodne besede in predstavitev Roka, predvsem mi je bilo zanimivo njegovo prvo srečanje z varjenjem piva, ki se je zgodilo v času službene odsotnosti na Irskem. Ta podatek lahko hitro povežemo z načinom dela in stilom piva, ki ga Carniola proizvaja. Strast in volja do piva slej kot prej privede tudi do garaže vsakega pivovarja :) tako je tudi Rok pričel s prvo proizvodnjo piva v garaži. Zanimiv del zgodbe je, da si je v borbi z birokracijo priboril tudi dokumente za proizvodnjo v garaži. Kaj hitro je seveda, ta postala premajhna in nastala je novogradnja v Žirovnici.

Šank
Po uvodni predstavitvi smo se odpravili na kratek sprehod skozi proizvodne prostore. Postavitev je zelo logična in pripravljena za hitro delo oz. izdajo blaga. Skozi vhodna vrata je naprej skladišče sladu v istem prostoru se nahaja tudi mlin. V naslednjem skupnem prostoru pa se nahaja vsa oprema, potreba za varjenje in flaširanje.

Braumeister 200l, gonilo proizvodnje
Fermentacijski kotli - Plevnik

Tlačna polnilnica

Domača etiketirka

Zapiralec steklenic

Fermentacijske posode
Po proizvodnji in kratki razlagi je sledilo seveda preizkušanje piva. Pričeli smo z zmagovalcem Brežiškega festivala piva 2014, Hop Head - zelo pitno in prijetno aromatično pivo. Sledil je narezek s plesnivim sirom z degustacijo ESB-ja. Po razlagi in opisu piva z Rokove strani, smo poizkusili še stauta izpod njegovih rok h kateremu smo prejeli še polsuho salamo. Glede na temna piva in sloves težkih piv, se je staut izkazal za zelo pitno (sploh če pomislimo, da je temno pivo) in malo manj karakterno pivo - zelo všečno. Kot zadnje pivo ob degustaciji pa je sledilo presenečenje - koktejli. Zanimive kombinacije z žganimi pijačami so kasneje pustile pri nekaterih udeležencih stranske efekte :) No, ni bilo tako hudo!

Carniolov izbor

Popoldanski obisk se je malenkostno zavlekel v večer, ob vrhunskih pivih dobri družbi je bil ta preživet več kot odlično.
Edini minus bi lahko Roku pripisali samo pri vložku in trudu za foodparing, k sreči ga je rešil z dobrimi pivi. Se pa ob naslednjem obisku gorenjske oglasimo še na četrto pipo, ki je bila tokrat prazna.

Nekaj piva za domov in smo krenili proti Zasavju.
Že razmišljamo o novih obiskih, če bi se nam pridružil sporoči na r.vozelj@gmail.com

Srečno!


Ni komentarjev:

Objavite komentar